top of page

Свети Сава Школска Слава

Српска православна црква слави дан свог утемељивача, државе и школства - Светог Саве. Све школе у Србији, Републици Српској, српске школе дијаспори и Српска православна црква прослављају Савиндан, дан утемељивача, државе и школства.

 

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, па је стога и заштитник просветних установа.

 

Свети Сава је 1219. Издејствовао аутокефалност СПЦ, а његова дела "Номоканон" (1220) и "Синодик православља" (1221) постали су правни и духовни стубови српске државности.

 

Кнез Милош Обреновић је 1823. године наредио да се Дан Светог Саве обележава као школска слава у Србији.

 

Свети Сава је установљен као школска слава на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу 2. Јануара 1840. Године, одлуком Совјета Књажевства Србског и те године прослављан у Крагујевцу и Београду.

Светосавској Академији у Хамилтону присуствују вјерници и свештенство, ученици српске школе, родитељи, рођаци, и многобројни гости. И Ви се можете активирати oko организацијe Cветосавске Академије  у Саборном Храму Светог Николаја кроз Ваш допринос у добровољноm раду за припрему и одржавање наше прославе или као доброчинитељ ове прославе кроз друге облике рада и помоћи. Приходи стечени организацијом ове прославе биће кориштени за побољшање услова рада у нашој, српској школи при Светом Саборном Храму Светога Оца Николаја. Преко 120 малишана који похађају ову школу биће Вам захвални од срца, а ми ћемо Вам се захвалити приликом помињања свих наших доброчинитеља током прославе, промовисањем Вашег бизниса (постављањем бизнис картица на све столове) током прославе, а Ваше име ће бити на веб страници школских доброчинитеља. Унапријед се захваљујемo.

bottom of page