top of page
IMG_2200.JPG

Кратак историјат Хора при Храму

Св.Оца Николаја

Хор при Храму Св. Оца Николаја биљежи своје постојање од сад већ далеке 1964. године, кад је основан под предсједничким руководством господина Јове Боровића и диригентском управом покојног Славка Зубца. Сваки почетак је обично тежак и такав је био и у раду нашег хора, ко Сји је тад одговарао на Светој Литургији у сали која је привремено, великодушно дата нам на кориштење од стране Госпође Милице Челар и њеног покојног супруга Господина Марка Челар. Следеће 1965 године наш хор из Лакаване је одговарао на литургији при освећењу и отварању Храма Светог Оца Николаја на Нешу, и од тада наш хор није до данас престајао гласовно доприносити светим литургијама, служеним у овом храму.

 

Славко Зубац  је отпочео рад са хором  младих 1968 године и потом уступио мјесто диригенту старијег хора господину Роџеру Тодоровићу, који је у раду имао несебичну помоћ господина  Петра Биле.

1972 године диригентско руководство хора Светог Оца Николаја преузима Протиница Мира Сојисављевић. Њен велики допринос у раду хора у улози диригента траје већ више од три деценије. И ту улогу она успјешно обавља и данас.

 

 Једна од многих, лијепих традиција хора је и одржавање годишњих концерта у којима гостују други наши хорови који његују Српску народну и духовну музику. Исто тако наш хор представља нашу Хамилтонску Српску средину , изводећи Српску народну и духовну музику, гостујући у другим мјестима и срединама. У свим овим годинама свог постојања и рада хор при Храму Св. оца Николаја одржава и наставља приоритетну и часну улогу Српског Пјевачког Савеза Сјеверно Америчког континента, у очувању Српске духовности и културе, предане нам у наследство од наших предака.

Престолонаследник Александар и принцеза Катарина на Светој архијерејској Литургији!

ВАЖНИЈИ ДОГАЂАЈИ

• 1964    Оснивање хора

• 1968     Покојни  Р. Тодоровић преузима улогу диригента хора

• 1972     Мира Стојисављевић преузима улогу диригента хора

• 1974    Чланови Српског Певачког савеза, кумови хор Слобода из    јужног Чикага

• 1976    Хор одговара на освећењу цркве Св. Тројице у Монтреалу

• 1986    Хор  учествује на 20том јубиларном концерту фолклорне музике Онтарија

• 1987   Почасни гости на 46ом годишњем концерту Српског Пјевачког Савеза у Аликвипи, Пенсилванија

• 1989   Хор одговара при освећењу цркве Св. Тројице у Кичинеру

• 1992    Хор одговара заједно са хором Стеван Мокрањац, на службама у цркви Св. Оца Николаја на Бартону и Храму Св. Николаја на Нешу, приликом посјете Његове Светости, Српског Патријарха Павла

• 1995    Хор одговара при освећењу манастира Св. Преображења у Милтону, на служби коју је служила Његова Светост, Српски Патријарх Павле

• 1996    Хор је одликован Повељом Св. Саве, за 20. година успјешног рада и одговарања на Светим литургијама

• 2005    Домаћини састанка радне групе хора Српског Пјевачког Савеза, овом приликом учесници састанка снимили су издали CD са духовном музиком на текстове духовне лире Св. Владике Николаја Велимировића.

Распоред за Колаче и Кафу

bottom of page