top of page

Црквена Архива

Дар од пола милиона долара Саборном храму Епархије Kанадске - Хамилтон

У недељу 20. маја на празник Појаве Часног Крста у Јерусалунму, десио се изузетан догађај за српску заједницу окупљену око Саборног храма Епархије канадске у Хамилтону.

Тога дана вредне сестре Кола српских сестара, приредиле су славски банкет у славу и част свога небеског заштитника Св. оца Николаја. Славље је започело Св. Литургијом, а мноштво верног народа слило се под сводове Саборног храма, да узнесу молитве Господу Богу, дародавцу свих добара и Његовом великом угоднику Св. оцу Николају.

Свештеници проте Ђуро и Дејан су у име куме славља сестре Мирјане-Миме Ивошевић-Кобилски, позвали све присутне да пређу у црквену салу где је припремљен славски ручак.

Након ломљења славског колача присутнима се обратила сестра Даница Ракас, изразивши своју благодарност свима који су дошли да учествују у слављу и свима који на било који начин помажу рад ове црквене организације. „Обнова и проширење наше црквене сале је велики пројекат и потреба наше заједнице“, истакла је сестра Даница и у име Кола српских сестара даровала у Грађевински фонд $20,000.00 долара.

У име свештеника Саборног храма, све је поздравио прота Дејан, захваливши се свима који помажу напредак наше заједнице.

„Нека би се на све вас излио благослов Божији, молитвама Св. оца Николаја“, поручио је о. Дејан.

Брат Владо Шобот, председник Грађевинског одбора, говорио је о досад урађеном на пројекту проширења и обнове наше сале. Видео презентација је будно праћена од стране свих присутних, који су громким аплаузом исказали своје задовољство свим до сада урађеним.

Председник ЦШО, брат Мирослав Ћућуз у свом обраћању, поздравио је све присутне, нарочито вредне сестре нашег Кола, а посебно се захвалио једном дугогодишњем члану наше ЦШО, који заједно са својом супругом дарује $500,000.00 долара у грађевински фонд!


На ове ријечи проломили су се узвици одушевљења и аплауз. Све су очи биле упрте према столу где је седео дародавац Дане Ђукић са својом супругом Урсулом. 


Многи су стали прилазити породици Ђукић и да честитају Дани и Урсули. Многи су мотивисани њиховим примером давали и своје личне прилоге.

У знак захвалности, за ово дело велике љубави према својој цркви и нацији, свештенство Саборног храма Св. оца Николаја, протојереји Ђуро и Дејан у име ЦШО су обећали да ће по упокојењу Дане Ђукића и Урсуле, бити редовно служене молитве за спас њихових душа, а брат Мирослав Ћућуз, као председник ЦШО је обећао да ће на улазу у нову салу бити постављена плоча са именима Дане и Урсуле Ђукић, као великих добротвора Саборног храма Епархије канадске Св. оца Николаја.

Овај велики и значајан дар нашој српској заједници у Хамилтону, окупљеној око Саборног храма, представља огроман корак ка реализацији важног подухвата обнове и проширења сале. Надамо се да би уз Божију помоћ и уз заступничке молитве Св. оца Николаја, већ овог лета кренули у реализацију овог пројекта.

Свети оче Николаје моли Бога за нас!

Протојереј
Ђуро Самац 

bottom of page