top of page

Српска Школа

P_20180928_202710_vHDR_Auto.jpg
P_20180928_195250_vHDR_On.jpg
P_20181026_200101_vHDR_Auto.jpg
P_20181026_194826_vHDR_Auto.jpg
P_20181026_195502_vHDR_Auto.jpg

Прво Место На Квизу из Веронауке

Свакога родитеља обрадују успеси деце било у школи, спорту, фолклору  или уопште у животу. Деца Српске школе при Саборном храму Епархије канадске Св. Оца Николаја, која су учествовала на Дечијем сабору у манастиру Христовог Преображења у Милтону, осветлали су образ својим родитељима, свештеницима, учитељима и целокупној српској заједници у Хамилтону.

 

У суботу 10. јуна 2017., окупило се око седамдесет  ђака из седам српских школа на Дечијем сабору. Такмичили су се из православне веронауке, српске историје и српског језика. Питања нимало лака, али је зато била јака жеља да се оправда указано поверење као и да уложени труд и време добију заслужено признање.

 

И на крају када је проглашен победник, радост деце, родитеља и њиховог свештеника проте Ђуре била је велика. Све године похађања Српске школе и веронауке на крају су се исплатили.

 

Потребно је истаћи да су ђаци Српске школе Св. Оца Николе из Хамилтона при Саборном храму Епархије канадске освојили прво место из познавања веронауке и у 2010. години, а овом победом су наставили традицију и још једном доказали и показали своју посвећености православној вери и науци Христовој и сведочењу Јеванђеља.

Школски Излет у Пионирско Село 2017

Црквена Школа

При нашем Саборном храму делује Српска школа која окупља децу предшколског узраста па све до 8. Разреда, а активно учествују и старија деца средњошколског узраста као помоћници учитељима.

 

Рад школе одвија се у више оделења – ЈК/СК, па све до 8. Разреда. Свако оделење има свога учитеља/ учитељицу. Деца долазе у школу сваког петка од 6:30 и у првом делу уче се српском језику са правописом, након краће паузе долазе у наш Свети храм на молитву и где им свештеници говоре о вери наших предака, о иконама, манастирима, празницима које ми Православни Срби прослављамо. Након тога ученици одлазе у своје учионице да би наставили започету тему са првог часа или да обрађују неку другу тему из српског језика, историје, традиције или културе нашег народа.

 

Сваки разред има своју Славу, у тај дан неко од родитеља детета у томе разреду припреми Славски колач и жито и након што се освешта у Цркви, ђаци тога разреда позивају све присутне, родитеље, учитење и другу децу да дођу и послуже се житом и колачом, јер су тога дана они домаћини на том слављу.

 

Одмах на почетку школске године служи се молитва за призив Светога Духа на ученике. Планом и програмом Српске школе обухваћен је и рад на прослави школске Славе Св. Саве, првог српског просветитеља и учитеља. Тај дан је посебно свечан у нашој школи. Деца се месецима припремају за наступ са својим рецитацијама и пригодним текстовима, Црквена сала је обавезно премала да прими све који желе да дођу и виде шта су то наша деца припремила и научила и да их охрабре за даљи рад и напредак. U руководство Српске школе примили су се брат Марко Петко, као председник, брат Milan Matijevic kao blagajnik, brat Ilija Bukorovic i brat Branko Savic који се сви труде да у сарадњи са учитељима и родитељима помогну нашој деци, да имају све потребне услове за учење, да набаве све што је потребно за извођење наставе, да организују излете, и пруже сву потребну логистичку подршку коју једна школа треба да има. Школска година завршава у петак после Педесетнице када се поделе дипломе и признанња најбољима и најзаслужнијима, и када се иде на велики школски излет. Српска Школа Саборног храма из Хамилтона активно годинама учествују и на Сабору Српске Омладине који се традиционално одржава у Манастиру Св. Преображења у Милтону пред Епархијски дан и свих ових година је освајала запажене резултате из веронауке, српског језика, историје и географије. Потребно је поздравити спремност појединих породица да помогну у набавци и продаји, чипса и сокова, које деца купују у паузи између два часа. Успех наше деце у многоме овиси о томе колико смо спремни да им пружимо подршку. Потребно је да се сви укључимо и помогнемо успешно функционисање наше Српске школе.

Прослављен Васкрс у нашој Цркви

Светосавска Приредба

На сам празник Светога Саве у суботу 27. јануара 2018 одржана је Светосавска академија уз учешће деце полазника Српске школе при Саборном храму Епархије канадске Св. оца Николаја у Хамилтону.

Речи захвалности свим госитима, родитељима, учитељима а поготово деци упутио је Милан Матијевић подпредседник Управног одбора ЦШО и Српске школе.

 

„Ја се надам да ћете се сложити са мојим мишљењем, ако кажем да је ова Светосавкса прослава била једна од бољих у задњих пар година. Није да су прошле прославе биле слабијег квалитета или мање вриједности, али ова је барем мени изгледала и испала као незаборавна.

 

Почевши са свом дјецом на бини, са нашим свештеницима протом Ђуром и протом Дејаном, Оче наш, три свечане химне, кумови Бранко и Слађана Савић са дјецом Стефаном и Миланом. Дјеца у народним ношњама из наших фолклорних друштава.

Сви сте видјели вашу дјецу на бини, од вртића до осмог разреда. Видјели сте како су они сви, невјероватно лако извели своје тачке и чинове, на српском језику. Само тај синоћни наступ наше дјеце је довољан да се наша срца испуне срећом кад смо видјели како наша дјеца из Српске школе при Саборном храму Св. оца Николаја у Хамилтону, баратају српским језиком. Вјерујте ми, да када имамо школски нараштај који је 100% рођен у Канади, а причају и баратају са српским језиком онако како су то синоћ показали, онда стврано можемо да кажемо да сте ви као родитељи успјели у готово немогућем подухвату, да одржите наш српски језик живим, идентитет своје дјеце и своју општу културу, а најважније своју вјеру. Дјеца наравно долазе у школу да се друже, да им буде лијепо међу својим пријатељима и да им наравно наши учитељи буду на располагању као помоћ и одскочна даска на српском или ако треба на енглеском језику.

 

Са тако добром основом српског језика, наша дјеца су у стању да се упознају са многим историјским чињеницама, српском историјом, културом, вјером и врло интересантним догађајима из наше прошлости. То им само наши учитељи могу дочарати уз помоћ наших свештеника. Наравно да сви можемо да учимо нашу дјецу сами, између четири kућна зида, али то не може да замјени дружење, пријатељства, екскурзије, пикнике, прославе и петак поподне у Српској школи на Nash Road.

Велико хвала нашим ученицама Емилији и Наталији на фантастично вођеном програму, није им било лако. Хвала и нашим свештеницима и учитељима. Хвала свим родитељима који су помогли у кухињи, за баром, на продаји колача и улазница. Хвала Колу Српских Сестара на њиховој подршци и раду у кухињи.

Наравно, хвала свим нашим спонзорима, дефинитивно без њихове подршке успјех наше прославе не би био као што је био синоћ.

А прије  свега и изнад свега хвала Господу Богу и Светом Сави.

 

У име Српске школе

Св. отац Никола

Милан Матијевић

Наступ ђака Српске школе о храмовној слави!

Излет Српске школе у Српски музеј у Виндзору

Светосавска Приредба 2019

Светом Сави у част

 

Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави, одјекивало је из стотину грла учесника свечане Светосавске прославе која је одржана у сали Саборног храма Светог оца Николаја у Хамилтону.

 

Свештеници Саборног храма Ђуро и Радован, поздравили су све присутне децу, учитеље, родитеље, родбину и све верне синове и кћери наше свете Цркве, а онда су са домаћинима прославе Синишом и Данијелом Радиша и њиховом децом Јованом, Стефаном и Лазаром преломили славски колач, а потом радост и част кумства предали кумовима за следећу годину Данибору и Александри Баљак са децом Луком, Петром и Алексијом предавши их четвртину славског колача.

 

Светосавска приредба настављена је наступима деце која похађају Српсксу школу која делује при Саборном храму. Организацију приредбе, као и вођење самог програма одрадила су сама деца, уз минималну помоћ својих учитеља. Уз подршку родитеља, деди и баки, родбине и пријатеља те многобројних гостију деца су рецитовала песме у част нашег првог архиепископа и просветитеља Светог Саве.

 

Поздрављани бурним аплаузима, било је право задовољство слушати нашу српску младост како у стиховима прича живот Светог Саве, и његов допринос култури и идентитету српског народа.

 

Наступ фолклорних група допринео је веселој атмосфери целокупне прославе.

 

Руководство Српске школе  као и  велики број добровољаца уложило је много труда око успешне организације, а важно је истаћи и велики труд и рад Кола Српских Сестара које су припремиле храну за све присутне.

Захвални смо и свим спонзорима који су помогли напредак и унапређење рада Српске школе кроз своје несебичне прилоге.

 

Свети оче наш Саво

Моли Бога за нас!

 

Протојереј

Ђуро Самац

Свети оче Саво моли Бога за нас!

 

Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави, одјекивало је из стотине грла на светосавској академији коју су припремила и водила деца Српске школе при Саборном храму Светог оца Николаја у Хамилтону у суботу 25. јануара 2020.

 

Програм је као што и приличи отпочео интонирањем канадске и српске химне, а онда су сва деца отпојала химну Светом Сави „Ускликнимо с љубављу“. Кумови/домаћини славља су били породица Баљак Данибор и Александра са својом децом Луком, Петром и Алексијом.

Након ломљења славског колача, наступила су деца Српске школе од предшколског узраста до осмог разреда. На зидовима црквене сале били су постављени радови ученика који су се потрудили да осмисле изложбу и покажу своје знање о нашем највећем просветитљу и учитељу Светом Сави.

 

Богата томбола обрадовала је многобројне срећне добитнике, а целокупни догађај улепшао је музички састав Етно који се потрудио да ово вече буде незаборавно.

Свима који су на било који начин помогли нашој деци у организацији светосавске приредбе неизмерно хвала.

 

Протојереј

Ђуро Самац

bottom of page