top of page
AZBUKA.png

Црквена

Школа

Црквена школа Свети Никола је од 1965. године поносна организација у оквиру Саборне цркве Светог Николе на Nash. Rd. cа тренутно 170 уписане деце.

 

Позивамо вас да постанете део наше заједнице. Са свештеницима, наставницима и волонтерима, пружамо безбедну и пријатну прилику деци у заједници да истражују и уче о својој Православнoј вери  и Српском наслеђу.

 

Наставу веронауке и српског језика одржавамо сваког петка увече од 18.30 до 21.00 час у току школске године. Примамо ученике од вртића до осмог разреда. Настава се изводи у сали која се налази поред цркве са опремљеним учионицама и опремом.

 

Наш наставничкуплан и програм се фокусира на Српску Православску веру, српски језик, историју, културу и , ћирилично писмо. Наше наставнице блиско сарађују са децом, користећи наставни план и програм и активности за предавање недељних тема. Обележавамо наше празнике као што су Божић, Ускрс и Слава и чувамо наше традиције. Подстичемо родитеље да помогну у учењу читањем и писањем са својом децом током недеље. 

 

Наше свештенство посвећује своје време учењу наше деце библијским причама, црквеном бонтону и традицији током верског дела школске наставe. 

 

Поред недељних часова, деца имају прилику да уживају у заједничким излетима до локалних историјских места, музеја, забавних паркова и пикника.

Ако сте заинтересовани да се ваше дете yпише; упис је првог петка у септембру или било ког петка у школској години између 18:30 и 21:00 час. Можете нас слободно контактирати и путем мејла на srpska.skola.sveti.nikola@gmail.com

SvetiSava.jpg

Свети Сава Школска Слава

Српска православна црква слави дан свог утемељивача, државе и школства - Светог Саве. Све школе у Србији, Републици Српској, српске школе дијаспори и Српска православна црква прослављају Савиндан, дан утемељивача, државе и школства.

 

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, па је стога и заштитник просветних установа.

 

Свети Сава је 1219. Издејствовао аутокефалност СПЦ, а његова дела "Номоканон" (1220) и "Синодик православља" (1221) постали су правни и духовни стубови српске државности.

 

Кнез Милош Обреновић је 1823. године наредио да се Дан Светог Саве обележава као школска слава у Србији.

 

Свети Сава је установљен као школска слава на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу 2. Јануара 1840. Године, одлуком Совјета Књажевства Србског и те године прослављан у Крагујевцу и Београду.

Светосавској Академији у Хамилтону присуствују вјерници и свештенство, ученици српске школе, родитељи, рођаци, и многобројни гости. И Ви се можете активирати oko организацијe Cветосавске Академије  у Саборном Храму Светог Николаја кроз Ваш допринос у добровољноm раду за припрему и одржавање наше прославе или као доброчинитељ ове прославе кроз друге облике рада и помоћи. Приходи стечени организацијом ове прославе биће кориштени за побољшање услова рада у нашој, српској школи при Светом Саборном Храму Светога Оца Николаја. Преко 120 малишана који похађају ову школу биће Вам захвални од срца, а ми ћемо Вам се захвалити приликом помињања свих наших доброчинитеља током прославе, промовисањем Вашег бизниса (постављањем бизнис картица на све столове) током прославе, а Ваше име ће бити на веб страници школских доброчинитеља. Унапријед се захваљујемo.

bottom of page