top of page

Фолклорна организација Свети Никола

Придружите се нашој фолклорној организацији у септембру. Формулари за пријаву су испод овог текста.

Фолклор при Саборном храму Светог Николе основан је 1975. године и још увек цвета, а за две године навршава се 50. годишњица постојања!

Наш први кореограф била је Наташа Мирковић, ученица реномираног српског фолклорног ансамбла „Коло“ из Београда. Тада је било довољно плесача да се формира једна група – Авала. У наредниx 13 година било је много председника и кореографа. Затим је 1987. Богдан Тадић преузео и створио структуру фолклора какву данас познајемо. Био је председник до 1991. године. Фолклор је растао и током година се додавало више група; Растко, Обилић, Карађорђе, Његош, Морава и Авала. 1991. године наша организација је била прва канадска група која је наступила у Питсбургу.

Никола Јовић, изузетан кореограф који је подучавао играче од 1984-2007, оставио је неизбрисив траг на много деце. Његово опуштено понашање и љубав према сваком плесачу одушевили су и играчe и родитељe. Многи бивши плесачи и даље имају невероватне односе са Ником.

Драган Макленов, некадашњи главни играч, Ансамбла Коло из Београда, ангажован је 2007. године као нови кореограф за старије групе. Године 2023., након изванредних 16 година подучавања, одлучио је да се на јесен неће вратити да подучава. Са плесачима који су били уз њега од самог почетка успоставио је дивне односе.

 

Тина Подинић, пореклом из Отаве, придружила се нашој фолклорној породици у јесен 2021. Предаје нашим  млађим групама – Растко, Обилић и Карађорђе. Тина је 2023. године добила сертификат о завршеном шестом Српском фолклорном семинару за уметничке руководиоце и играче који је одржао Ансамбл народних игара Шумадије у Милвокију Висконсин.

Кореограф Драган Ћокић придружио се нашој фолклорној фамилији у 2023. Он долази са дугогодишњим искуством које је стекао у Канади и Србији. Наши плесачи уживају учећи нове плесове и кореографије, а неколико фолклорних група је добило и нове ношње.

Хвала Вам на напорном раду и посвећености нашој деци (знамо да понекад није лако радити са малом децом) и очувању наших културниһх традиција!

 

Током година учествујући на наступима широм Канаде и САД  наша деца су успоставили пријатељства и стекла љубав према традиционалној игри са другим српским заједницама у Северној Америци.

 

Тренутно, наш изврши одбор чине:

 

Председница – Диана Канлић

Потпредседница – Вера Марковић

Благајник – Данка Ковињало

Follow us social media

https://www.facebook.com/svetinikola.nashroad

https://www.instagram.com/st._nicholas_folklore_group/

Groups & Practices Schedule.JPG
bottom of page